“Is tegels wippen een geloofsuiting? Heeft een respectvolle omgang met de natuur te maken met dankbaarheid jegens God? Ik durf inmiddels te zeggen: ja! ” Thijs Tromp is bijzonder hoogleraar diaconaat van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) en betrokken bij het meerjarig onderzoeksproject ‘Grond’. Dit project wil een verantwoorde theologische visie op grond in Nederland ontwikkelen die christenen dient in hun gelovige relatie met de aarde. Klimaatverandering, bedreiging van biodiversiteit en andere ecologische vraagstukken vragen ook om een theologische doordenking.
Aan het begin van het onderzoek richt Tromp zich op kerkelijk grondbezit en grondgebruik. In een webinar van VKB Kerkrentmeesters en GroeneKerken vertelt hij erover. Afhankelijk van de soorten pachtcontracten die ze hebben, kunnen kerken de nodige invloed uitoefenen op de manier waarop hun landerijen gebruikt worden. Aan welke boeren wil je je grond verpachten? Voor welk type landbouw en onder welke voorwaarden? Wanneer er land vrijkomt of wanneer
pachtcontracten vernieuwd moeten worden, moet je beleid vastgesteld zijn. Denk vooruit en maak bewuste keuzes, raadt Tromp aan. Inmiddels zijn er voorbeelden van contracten waarin aandacht voor vogels, maaischema’s en andere duurzaamheidsaspecten opgenomen zijn. En die hebben niet per definitie tot gevolg dat de inkomsten voor de kerk afnemen. Sommige kerken zijn bereid om de pachtprijs te verlagen wanneer boeren biologisch willen gaan werken of kruidenranden en bijenstroken aanbrengen op het land. Daarmee investeren ze in de schepping.
Is dit een druppel op een gloeiende plaat? Er zijn veel kerken met een beetje grond, maar samen zijn ze de op één na grootste grondbezitter in Nederland. Gezamenlijk kunnen ze grote invloed hebben op de omgang met land. Wanneer de resultaten van het voorbereidend onderzoek beschikbaar zijn, zal daar mede via de websites van VKB en GroeneKerken op gewezen worden.
Tekst en beeld: Dick Vos