Modelgemeente

Natûûrlijk kan ik wel een Bijbeltekst ‘verzinnen’ bij een modelgemeente. Maar dat vind ik nooit zo netjes. Want ik weet al ongeveer wat ik wil gaan typen. En om daar dan een Bijbeltekst bij te plakken is de omgekeerde volgorde. Voor je het weet, span je de Bijbel dan voor je eigen karretje. En dat is niet wat.

Een tijdje geleden bladerde ik wat door het boek Handboek gezonde gemeente: kerkvernieuwing in de praktijk van Robert Warren en las daarin iets over verschillen tussen twee modellen. En zo aan het begin van het nieuwe jaar lijken me die verschillen wel lekker opfrissend, ideaal voor goede voornemens.

Het ene model omschrijft ‘kerk’ als ‘gebouw + predikant + diensten op zondag’. In dit model draait de kerk om ‘de kerk laten voortbestaan’. Dat betekent kort en goed het openhouden van gebouwen, geld hebben en houden voor een eigen predikant en om voldoende mensen (kinderen!) op zondag het gebouw binnen krijgen zodat we diensten kunnen blijven houden.

Volgens het andere model wordt ‘kerk’ omschreven als ‘gemeenschap + geloof + handelen’. In dit model is de kerk eerst en vooral een gemeenschap van mensen die bij elkaar gebracht zijn door geloof in God, wat hen aanzet tot handelen op alle gebieden van het leven. Een modelkerk als een betrokken geloofsgemeenschap waar mensen ‘warm’ betrokken zijn bij elkaar maar vooral ook bij de wereld om hen heen.

Het eerste model is, zo bedacht ik me, een 1-dags-kerk. Op zondag is de kerk open, de dominee doet wat en gemeenteleden doen min of meer mee. Op alle andere dagen van de week zit de kerk dicht, behalve als er ’s avonds vergaderd wordt.

Het tweede model is een 7-dagen-kerk. Niet alleen op zondag is er wat te doen maar ook op alle andere dagen van de week. Dat kan

omdat het gebouw niet het belangrijkste is, de dominee niet het boegbeeld is en geloven meer om het lijf heeft op zondag naar de kerk gaan.

Onze Fivelstroomgemeente telt zo’n 750 leden. Lang niet alle leden komen op zondag naar de kerk. En dat hoeft ook niet (’t zou wel leuk zijn :). Want op alle andere dagen van de week valt er ook zat op touw te zetten om gelovig zorg te dragen voor mens en wereld. Als iedereen doet wat die kan, dat wordt het wel wat, nog meer dan het al is. Omdat de kerk geen ‘denkclub’ maar een ‘denk én doe-club’ is, wens ik ons voor het nieuwe jaar toe dat we allemaal iets vinden om te doen.

Verhip. Prediker 9 vers 10.

Vrede en alle goeds, deze en alle dagen.

André

Protestantse Gemeente Fivelstroom te Loppersum en omstreken